تشخیص سرطان

بهترین روش تشخیص سرطان

در بیماری سرطان یکی از سلول های بدن در اثر عوامل مختلفی دچار رشد غیر طبیعی می شود و در پایان این فرآیند منجر به تولید تومور می گردد و می تواند به

تاریخ انتشار : 2023/03/02
بازدیدها : 1868

در بیماری سرطان یکی از سلول های بدن در اثر عوامل مختلفی دچار رشد غیر طبیعی می شود و در پایان این فرآیند منجر به تولید تومور می گردد و می تواند به بخش های دیگر بدن گسترش پیدا کند. امروزه، علم پزشکی انواع مختلفی از سرطان را شناسایی کرده است و همواره در تلاش است با مطالعات گسترده و بهبود روش های تشخیص سرطان و درمان به بیماران کمک کند هر چه زودتر به زندگی سالم خود بازگردند. سرطان با توجه به قسمتی از بدن که رشد تومور آغاز شده است نام گذاری می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با سرطان سینه کلیک کنید.

برخی از سرطان ها از یک ناحیه بدن آغاز می شوند، به اندام های دیگر نیز سرایت می کنند. اما نام سرطان بر اساس قسمتی که برای اولین بار تومور رشد یافته است مشخص می شود. به طور مثال، اگر سرطان کلیه به ریه ها سرایت کند، باز هم در علم پزشکی به آن سرطان کلیه می گویند نه سرطان ریه! سرطان ریه در این بیماری نمونه ای از تومور ثانویه است.

راه های تشخیص سرطان 

سطوح بالا و یا پایین برخی از مواد در بدن می تواند نشان دهنده ابتلا به بیماری سرطان باشد. به همین دلیل، آزمایشاتی مانند آزمایش خون و یا ادرار انجام می شوند تا میزان مواد مختلف در بدن اندازه گیری گردند و اطلاعات بدست آمده از این آزمایشها به پزشک در تعیین بهترین درمان کمک می کند. اما باید بدانید در صورتی که مشخص گردد برخی از مواد در ادرار و یا خون طبیعی و نرمال نیستند، بدین معنا نیست که فرد الزاما به بیماری سرطان مبتلا شده است. در این شرایط پزشک روش های دیگری مانند بیوپسی و یا تصویربرداری را انجام می دهد تا اطلاعاتش را در مورد بیمار تکمیل کند.

بهتر است در اینجا به این موضوع مهمی توجه داشته باشید که نتایج بدست آمده از آزمایش های ادرار و خون در هر فردی با توجه به سابقه ای که دارد تفسیر می شود. عوامل مختلفی مانند سن، جنسیت، نژاد و سابقه پزشکی و سلامتی بیمار بر پاسخ آزمایش اثر می گذارند و پزشک بر اساس تمامی این موارد تصمیم گیری می کند. همچنین، بهتر است بدانید ممکن است نتایج این آزمایشات، حتی در صورت ابتلا به سرطان، طبیعی باشند. به همین دلیل، همانطور که در بالا به این موضوع اشاره کردیم آزمایش قطعی برای تشخیص سرطان وجود ندارد و مجموعه ای از آزمایشات صورت می گیرند تا پزشک بتواند به طور قطعی در مورد بیماری سرطان تصمیم گیری نماید. در ادامه به معرفی برخی از تست ها و آزمایشات می پردازیم که برای تشخیص سرطان به کار برده می شوند.

تشخیص سرطان

انواع تست های آزمایشگاهی برای تشخیص سرطان 

برای اینکه بیماری سرطان در بیماران تشخیص داده شود روش های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. 

آزمایش خون

در آزمایش خون نمونه ای از خون بیمار گرفته می شود تا مشخص گردد چه مقدار مواد توسط اندام ها و بافت های بدن در خون آزاد می شوند. این مواد شامل متابولیت ها، الکترولیت ها، چربی ها، قندها و پروتئین ها از جمله آنزیم ها هستند. آزمایش خون اطلاعات کاملی را در مورد عملکرد کلیه ها، کبد و سایر اندام های بدن در اختیار پزشک قرار می دهد.  سطوح بالا یا پایین برخی از مواد در خون می تواند نشانه بیماری یا عوارض جانبی درمان باشد.

شمارش کامل خون و CBC

یکی از مواردی که می تواند به تشخیص سرطان کمک کند آزمایش CBC است. در این آزمایش تعداد گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت های خون اندازه گیری می شوند. همچنین، میزان هموگلوبین ( پروتئینی که اکسیژن را حمل می کند) نیز سنجیده می شود. البته باید بدانید که آزمایش CBC یک معاینه بهداشتی معمول برای کسانی است که می خواهند از سلامتی خود مطمئن شوند. این آزمایش می تواند به تشخیص برخی سرطان ها مانند سرطان خون کمک کند. همچنین، زمانیکه پروسه درمان آغاز می شود این آزمایش برای نظارت بر سلامتی پس از درمان نیز انجام می شود.

ایمونوفنوتایپینگ

ایمونوفنوتایپ یک روش آزمایشگاهی است که از آنتی بادی ها برای شناسایی سلول ها بر اساس انواع آنتی ژن ها یا نشانگرهایی که روی سطح سلول ها  وجود دارند، استفاده می کند. در واقع، این آزمایش حضور یا عدم حضور مارکر‌های سلول‌ های سفید خون به نام آنتی‌ ژن را تشخیص می‌ دهد. ایمونوفنوتایپ اغلب بر روی نمونه های خون یا مغز استخوان انجام می شود.  در برخی از موارد این آزمایش بر روی سایر مایعات بدن یا نمونه های بافتی نیز انجام می شود. ایمونوفنوتایپینگ برای تشخیص، مرحله بندی و نظارت بر سرطان های خون و سایر اختلالات خونی مانند لوسمی ها، لنفوم ها، سندرم های میلودیسپلاستیک و اختلالات میلوپرولیفراتیو مورد استفاده قرار می گیرد.

بیوپسی مایع

بیوپسی مایع آزمایشی است که بر روی نمونه خون انجام می شود تا سلول های سرطانی یا تکه هایی از DNA سلول های تومور را که گاهی در خون آزاد می شوند، مشخص کند. بیوپسی مایع برای تشخیص سرطان در مراحل اولیه مناسب است. همچنین، انجام این روش برای نظارت بر روند درمان و اینکه آیا سرطان مجدد عود کرده است یا خیر کاربرد دارد. 

سیتولوژی خلط

سیتولوژی خلط روش دیگری برای تشخیص سرطان است که  به دنبال سلول های غیر طبیعی در خلط، مخاط و سایر موادی است که از ریه ها با سرفه خارج می شوند. این روش می تواند به تشخیص سرطان ریه کمک کند.

آزمایشات نشانگر تومور

آزمایش نشانگرهای تومور موادی را که توسط سلول های سرطانی یا سایر سلول های بدن در پاسخ به سرطان تولید می شود، اندازه گیری می کند. بیشتر نشانگرهای تومور هم توسط سلول های طبیعی و هم سلول های سرطانی ساخته می شوند. اما زمانیکه تومور رشد کند، نشانگرها توسط سلول های سرطانی تولید می شوند. از آزمایش نشانگرهای تومور می توان برای کمک به تشخیص سرطان، تصمیم گیری در مورد درمان، اندازه گیری میزان اثربخشی درمان و مشاهده علائم بازگشت سرطان استفاده کرد.

آزمایش ادرار

آزمایش ادرار یک روش عادی است که هم برای تشخیص سرطان و هم سنجش میزان سلامتی کاربرد دارد. در این آزمایش محتویات ادرار مانند قند، پروتئین، گلبول های قرمز و گلبول های سفید اندازه گیری می شوند. آنالیز ادرار می تواند به تشخیص سرطان کلیه، سرطان مثانه و سرطان های نادر اوروتلیال کمک کند.

سیتولوژی ادرار

سیتولوژی ادرار با هدف جستجوی سلول های غیرطبیعی که از دستگاه ادراری به داخل ادرار وارد می شوند، صورت می گیرد.  این روش برای تشخیص سرطان کلیه، سرطان مثانه و سرطان های نادر اوروتلیال مناسب است. همچنین، از سیتولوژی ادرار پس از درمان سرطان برای مشاهده علائم بازگشت سرطان نیز استفاده می گردد.

آزمایش های ژنتیک برای تشخیص سرطان 

آزمایش سیتوژنتیک به دنبال تغییرات کروموزوم ها در نمونه های بافت، خون، مغز استخوان یا مایع آمنیوتیک است. تغییرات کروموزوم می تواند شامل مواردی مانند کروموزوم های شکسته و از دست رفته، بازآرایی یا وجود کروموزوم های اضافی باشد. تغییرات در برخی از کروموزوم ها ممکن است نشانه یک بیماری ژنتیکی یا برخی از انواع سرطان باشد. انجام آزمایش سیتوژنتیک می تواند به تشخیص سرطان کمک کند و برنامه ریزی برای درمان را بسیار هدفمند سازد.

نمونه برداری برای تشخیص سرطان 

بیوپسی یک آزمایش تشخیص سرطان است که در بیشتر موارد پزشکان برای اطمینان از ابتلای بیمار به سرطان ازآن استفاده می کنند. بیوپسی روشی است که در آن پزشک نمونه ای از بافت غیر طبیعی را برمی دارد. یک پاتولوژیست بافت را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد و آزمایشات مختلفی را بر روی آن اجرا می کند. پاتولوژیست یافته ها را در یک گزارش پاتولوژی برای پزشک ارسال می کند. اطلاعات موجود در این گزارش می تواند به پزشک کمک کند بهترین روش درمانی را انتخاب نماید.  نمونه بیوپسی برای ارسال به آزمایشگاه با روش های مختلفی انجام می شود:

  • سوزن: پزشک از سوزن برای خارج کردن بافت یا مایع استفاده می کند. این روش برای آسپیراسیون مغز استخوان، ستون فقرات و برخی نمونه برداری های سینه، پروستات و کبد مورد استفاده قرار می گیرد.
  • آندوسکوپی: پزشک یک لوله نازک به نام آندوسکوپ را در مجراهای طبیعی بدن مانند دهان یا مقعد قرار می دهد. پزشک می تواند بخشی یا تمام بافت غیر طبیعی را از طریق آندوسکوپ خارج کند. نمونه هایی از معاینات آندوسکوپی عبارتند از: کولونوسکوپی که معاینه کولون و رکتوم است. در این نوع معاینه، آندوسکوپ از مقعد عبور می کند. برونکوسکوپی که معاینه نای، برونش و ریه است. در این نوع معاینه، آندوسکوپ از دهان یا بینی عبور می کند و از گلو پایین می رود.
  • جراحی: جراح ناحیه ای از سلول های غیرطبیعی را در حین عمل برمی دارد.  در بیوپسی اکسیزیونال، جراح کل بخشی را که شامل سلول های غیر طبیعی است، برمی دارد. در بیشتر اوقات، برخی از بافت های طبیعی اطراف این سلول ها نیز برداشته می شوند. اما در بیوپسی برشی، جراح فقط بخشی از ناحیه غیر طبیعی را برمی دارد. 

برخی از بیوپسی ها ممکن است نیاز به آرام بخش یا بیهوشی داشته باشند. آرام‌بخش‌ها دارویی هستند که به بیمار کمک می‌کنند در طول بیوپسی آرام بماند و حرکت نکند. در برخی از موارد نیز بیهوشی کامل صورت می گیرد. بی حسی موضعی نیز روشی است که تنها موضعی که قرار است بافت از آن خارج شود بی حس می شود.

عکس برداری برای تشخیص سرطان 

در برخی از موارد پزشک برای تشخیص این بیماری نیاز به تصاویری از نواحی داخل بدن دارد. این تصاویر به پزشک اجازه می دهند که ببیند آیا توموری در بدن وجود دارد یا خیر. این تصاویر با روش های مختلفی بدست می آیند که در ادامه به آنها می پردازیم.

سی تی اسکن

سی تی اسکن یک دستگاه اشعه ایکس متصل به کامپیوتر است که برای تهیه تصاویر از اندام های بیمار در زوایای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. تصاویر سه بعدی که از سی تی اسکن بدست می آیند بسیار دقیق هستند و به پزشک در تشخیص بیماری کمک می کنند.  گاهی اوقات، ممکن است بیمار قبل از انجام اسکن، رنگ یا مواد کنتراست دریافت کند. این رنگ می تواند به صورت خوراکی و یا تزریقی به بدن بیمار وارد شود. مواد کنتراست با برجسته کردن قسمت‌های خاصی از بدن به شفافیت تصاویر بدست آمده از بدن کمک می‌کنند. در طول سی تی اسکن، بیمار بر روی میزی که در یک اسکنر دونات شکل قرار دارد، دراز می کشد. دستگاه سی تی در اطراف بیمار حرکت می کند و عکس می گیرد.

ام آر آی

دستگاه MRI از یک آهنربای قدرتمند و امواج رادیویی برای گرفتن عکس از بدن بیمار در برش های مختلف استفاده می کند. این برش ها با یکدیگر ترکیب می شوند و تصاویر دقیقی از اندام های درون بدن را به وجود می آورند. ام آر آی می تواند تصاویری از بخش هایی را تهیه کند که ممکن است تومور در آنها رشد یافته باشد.  هنگامی که بیمار MRI انجام می دهد، بی حرکت روی تخت دراز می کشد و به داخل محفظه بلندی که قسمتی یا تمام بدن او را احاطه کرده است، وارد می شود. دستگاه ام آر آی صداهای بلند و ضربان ریتمیک تولید می کند. گاهی اوقات، ممکن است قبل یا در طول انجام ام آر آی، رنگ خاصی به رگ بیمار تزریق شود. این رنگ که ماده کنتراست نامیده می شود، می تواند تومورها را در تصاویر روشن تر نشان دهد.

اسکن هسته ای

اسکن هسته ای از مواد رادیواکتیو برای گرفتن عکس از داخل بدن استفاده می کند. این نوع اسکن را می توان اسکن رادیونوکلئید نیز نامید. قبل از انجام اسکن هسته ای، مقدار کمی از مواد رادیواکتیو به درون بدن بیمار تزریق می شود که به آن ردیاب می گویند. این مواد از طریق جریان خون در استخوان ها یا اندام های خاصی از بدن تجمع پیدا می کنند. در طول اسکن، بیمار روی تخت دراز می‌کشد و در حالی که دستگاهی به نام اسکنر رادیواکتیویته بدن را تشخیص می دهد و اندازه‌گیری می‌کند، تصاویری از استخوان‌ها یا اندام‌ها بر روی صفحه کامپیوتر یا فیلم ایجاد می‌ شود. پس از اتمام اسکن، مواد رادیواکتیو در بدن بیمار به مرور زمان خاصیت رادیواکتیویته خود را از دست می دهند و از طریق ادرار یا مدفوع خارج می شوند.

اسکن استخوان

اسکن استخوان نوعی اسکن هسته ای است که برای بررسی نواحی غیر طبیعی یا آسیب در استخوان ها انجام می شود. همچنین، از این روش برای تشخیص سرطان استخوان یا مشخص کردن این موضوع که آیا سرطان از نقاط دیگر بدن به استخوان ها گسترش یافته است یا خیر (تومورهای استخوانی متاستاتیک) استفاده می گردد. قبل از این آزمایش، مقدار بسیار کمی از مواد رادیواکتیو به رگ بیمار تزریق می شود. همانطور که  این مواد در خون حرکت می کنند، در نواحی غیر طبیعی استخوان جمع می شوند. مناطقی که این مواد جمع‌آوری می‌شوند و در تصاویر گرفته شده توسط یک اسکنر خاص نشان داده می‌شوند در علم پزشکی به عنوان مناطق «نقاط داغ» شناخته شده اند. 

اسکن PET

اسکن PET نوعی اسکن هسته ای است که تصاویر سه بعدی و دقیقی از نواحی داخل بدن که گلوکز زیادی دارند نشان می دهد. با توجه به این موضوع که سلول‌های سرطانی معمولاً گلوکز بیشتری نسبت به سلول‌های سالم دارند، می‌توان از این تصاویر برای تشخیص سرطان در بدن استفاده کرد. قبل از اسکن، یک ردیاب به نام گلوکز رادیواکتیو به بدن تزریق می شود. در طول اسکن، بیمار روی تختی که از طریق اسکنر به جلو و عقب حرکت می کند، بی حرکت دراز می کشد.

سونوگرافی

در سونوگرافی از امواج صوتی با انرژی بالا استفاده می شود که گوش در شرایط عادی قادر به شنیدن آنها نیست. امواج صوتی از بافت های داخل بدن منعکس می شوند و یک کامپیوتر  این پژواک ها را برای ایجاد تصاویری از نواحی داخل بدن جمع آوری می کند و سپس به صورت عکس نشان می دهد.

در طول معاینه سونوگرافی، بیمار روی تخت دراز می‌کشد و یک تکنسین به آرامی دستگاهی به نام مبدل را که امواج صوتی پرانرژی را ایجاد می‌کند، روی قسمتی از بدن که در حال بررسی است حرکت می‌دهد. مبدل با یک ژل گرم پوشیده شده است که به آن کمک می کند روی پوست سر بخورد.

اشعه ایکس

اشعه ایکس از دوزهای کم تابش برای ایجاد تصاویر از درون بدن بیمار استفاده می کند. تکنسین بیمار را در موقعیت خاصی قرار می دهد و پرتو اشعه ایکس را به قسمت مورد نظر در بدن هدایت می کند. در روند انجام این کار، بیمار باید بی حرکت باشد و گاهی نیاز است برای یک یا دو ثانیه نفس را حبس کند.

سرطان چگونه تشخیص داده می شود؟

روش‌های متفاوتی برای تشخیص سرطان وجود دارند، اما باید بدانید هیچ آزمایشی به طور مشخص وجود ندارد که بتواند سرطان را تشخیص دهد. بیمار معمولا با بروز برخی از علائم که بر سلامتی کلی‌اش اثر می‌گذارد به پزشک مراجعه می‌کند. گاهی بیمار در روند درمان بیماری دیگری است که در آزمایشاتش مشخص می‌گردد توده‌ای در بدن او وجود دارد و همین امر سبب می‌شود برای تشخیص نوع توده به پزشک مراجعه کند. اولین روش برای تشخیص سرطان معاینه فیزیکی است. 

همچنین، پزشک سوالاتی را در مورد سابقه بیمار و تاریخچه خانوادگی او می‌پرسد. همانطور که می‌دانید افرادی که در فامیل درجه یک خود کسانی را دارند که مبتلا به بیماری سرطان هستند، تقریبا دو برابر بیشتر از افراد دیگر به بیماری سرطان مبتلا می‌شوند. پس از آن، پزشک با توجه به اطلاعاتی که از معاینه فیزیکی و اولیه بدست آورده است، دستور آزمایشات آزمایشگاهی، تصویربرداری و موارد دیگر را می دهد. در بسیاری از موارد نیاز به بیوپسی است که اغلب تنها راه برای تشخیص قطعی سرطان است.

آیا بیمار در جریان نتایج آزمایشات قرار می‌گیرد؟

یکی از حقوق بیمار این است که در جریان نتایج آزمایشات قرار گیرد. به همین دلیل، نتایج این آزمایشات در پرتابل بیمار ثبت می‌گردد و او حق دسترسی به تمامی این آزمایشات را دارد. بهتر است بدانید کسانی که برای تشخیص سرطان به پزشک مراجعه می‌کنند ممکن است کمی استرس و اضطراب داشته باشند و بخواهند فوری پاسخ آزمایشات خود را بدانند. اما باید بدانید تنها پزشک متخصص است که می تواند این آزمایشات را به خوبی تفسیر کند و در پایان در مورد علل وجود توده و روش های درمانی اظهار نظر کند.

اگر آزمایشات نشان دهند که سرطان داریم چه کاری باید انجام دهیم؟

اگر بیوپسی و سایر آزمایشات نشان دهند که بیمار مبتلا به بیماری سرطان است، معمولا پزشک آزمایش های تکمیلی دیگری را نیز تجویز می کند تا در این زمینه به یک قطعیت برسد. پس از آن پزشک گسترش تومور سرطانی را در بدن مورد بررسی قرار می دهد تا بتواند بهترین درمان را برای بیمار انتخاب کند. این اطلاعات (اطلاعاتی که از آزمایشات تکمیلی برای تشخیص سرطان بدست می آیند) نشان می دهند تومور سرطانی در کدام مرحله قرار گرفته است. برای برخی از سرطان‌ها، مطالعات پاتولوژی دیگری برای تعیین درجه تومور انجام می‌شوند و یا  نشانگرهای تومور مورد بررسی قرار می گیرند. در پایان، پزشک روش درمان را مشخص می کند و درمان آغاز می گردد.

تشخیص سرطان

تشخیص سرطان دکتر فرشید اربابی 

دکتر فرشید اربابی یکی از پزشکان حاذق و با تجربه در زمینه تشخیص انواع بیماری سرطان است و بیماران می توانند برای درمان انواع سرطان به این مرکز مراجعه کنند. ایشان مطالعات گسترده ای را در این زمینه انجام داده اند و تا به حال بیماران زیادی توانسته است با درمان های اثرگذار دکتر اربابی به زندگی خود بازگردند. ایشان به طور تخصصی در زمینه تشخیص و درمان سرطان فعالیت دارد و همواره در تلاش است زندگی را به بیماران خود بازگرداند. برای اطلاعات بیشتر در مورد فعالیت ایشان می توانید با مطبشان تماس بگیرید.

بیماری سرطان از جمله بیماری های مزمنی است که می تواند آسیب های زیادی به بدن وارد کند. امروزه، با توجه به پیشرفت هایی که در علم پزشکی به وجود آمده است به سرعت می توان به درمان بیماران مبتلا به سرطان کمک کرد. قبل از شروع درمان، باید بهترین روش تشخیص سرطان به کار برده شود و زمانی که پزشک به قطعیت رسید توموری در بدن بیمار وجود دارد، درمان آغاز می شود.

تشخیص سرطان های شایع با توجه به علائم بالینی و روش های تشخیص پزشکی

بهتر است بدانید زمانیکه بیماری با علائم مشکوک به پزشک مراجعه می کند، پزشک ابتدا اطلاعات کاملی را با توجه به تاریخچه خانوادگی و وضعیت سلامتی جمع آوری می کند. همچنین، در این شرایط پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد ( با توجه به علائمی که بیمار می گوید). سپس بر اساس اطلاعاتی که در این قسمت بدست می آورد بیمار را برای انجام روش های دیگر برای قطعیت در مورد ابتلا به سرطان ارجاع می دهد.

تشخیص سرطان، چگونه انجام می شود؟

به طور کلی، یک آزمایش دقیق و واحد برای تشخیص سرطان وجود ندارد. پزشک از روش های مختلف استفاده می کند و بهترین روش تشخیص سرطان را به کار می برد تا در مورد وجود تومور در بدن بیمار به قطعیت برسد. در ادامه به معرفی روش هایی می پردازیم که برای تشخیص سرطان به کار می روند.

آزمایش خون

در آزمایش خون نمونه ای از خون بیمار گرفته می شود تا مشخص گردد چه مقدار مواد توسط اندام ها و بافت های بدن در خون آزاد می شوند. این مواد شامل متابولیت ها، الکترولیت ها، چربی ها، قندها و پروتئین ها از جمله آنزیم ها هستند. آزمایش خون اطلاعات کاملی را در مورد عملکرد کلیه ها، کبد و سایر اندام های بدن در اختیار پزشک قرار می دهد.  سطوح بالا یا پایین برخی از مواد در خون می تواند نشانه بیماری یا عوارض جانبی درمان باشد.

شمارش کامل خون و CBC

آزمایش CBC از جمله آزمایش هایی است که می تواند به عنوان بهترین روش تشخیص سرطان به کار برده شود. بر اساس اطلاعاتی که از این آزمایش بدست می آید می توان به تعداد گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت های خون پی برد. همچنین، مدر این آزمایش میزان هموگلوبین ( پروتئینی که اکسیژن را حمل می کند) اندازه گیری می شود. تغییر در تعداد معمول این آیتم ها می تواند نشان دهنده ابتلا به سرطان باشد و به موارد دیگری برای به قطعیت رسیدن در این زمینه نیاز است. 

ایمونوفنوتایپینگ

ایمونوفنوتایپ روشی است که از آنتی بادی ها برای شناسایی سلول ها بر اساس انواع آنتی ژن ها یا نشانگرهایی که روی سطح سلول ها  وجود دارند، استفاده می کند.  ایمونوفنوتایپ معمولا بر روی نمونه های خون یا مغز استخوان انجام می شود.  

بیوپسی مایع

بیوپسی مایع روشی است که نمونه خون را مورد بررسی قرار می دهد تا DNA سلول های سرطانی را که در خون آزاد می شوند تشخیص دهد. این روش برای نظارت بر روند درمان و جلوگیری از عود مجدد سرطان نیز کاربرد دارد. 

سیتولوژی خلط

سیتولوژی خلط می تواند به عنوان بهترین روش تشخیص سرطان انتخاب گردد. این روش برای تشخیص سرطان ریه مورد استفاده قرار می گیرد. 

آزمایشات نشانگر تومور

آزمایش نشانگر تومور به بررسی موادی می پردازد که توسط سلول های سرطانی و سلول های طبیعی بدن آزاد می شوند. این آزمایش برای برای کمک به تشخیص سرطان، تصمیم گیری در مورد درمان، اندازه گیری میزان اثربخشی درمان و مشاهده علائم بازگشت سرطان کاربرد دارد.

آزمایش ادرار

آزمایش ادرار یک روش عادی است که هم به عنوان بهترین روش تشخیص سرطان و هم بهترین روش برای سنجش میزان سلامتی شناخته می شود. این آزمایش معمولا برای تشخیص سرطان کلیه، سرطان مثانه و سرطان های نادر اوروتلیال کاربرد دارد.

آزمایش های ژنتیک برای تشخیص سرطان 

آزمایش سیتوژنتیک برای یافتن تغییرات کروموزوم ها در نمونه های بافت، خون، مغز استخوان یا مایع آمنیوتیک انجام می شود. این آزمایش نیز به عنوان بهترین روش تشخیص سرطان شناخته شده است که می تواند وجود و یا عدم وجود تغییرات کروموزومی از جمله کروموزوم های شکسته و از دست رفته، بازآرایی یا وجود کروموزوم های اضافی را مشخص نماید.  

نمونه برداری برای تشخیص سرطان 

بیوپسی بهترین روش تشخیص سرطان است و معمولا پزشکان با این روش به قطعیت در مورد وجود تومور در بدن بیمار می رسند. در این روش، نمونه از توموری که در بدن بیمار تشکیل شده است برداشته می شود و برای آزمایشگاه ارسال می گردد. بیوپسی می تواند با استفاده از سوزن، آندوسکوپی و جراحی انجام شود.

عکس برداری برای تشخیص سرطان 

گاهی پزشک برای بررسی توموری که درون بدن قرار گرفته است نیاز به تصاویری از نواحی داخل بدن دارد. این تصاویر می توانند پزشک را به قطعیت برسانند آیا توموری در بدن وجود دارد یا خیر. به همین دلیل، از این روش همواره به عنوان بهترین روش تشخیص سرطان استفاده می شود. این روش ها به شرح زیر هستند:

  • ام آر آی 
  • سی تی اسکن 
  • اسکن هسته ای 
  • اسکن استخوان 
  • اسکن PET
  • سونوگرافی 

بهتر است بدانید تصاویری که از این روش بدست می آیند هر یک اطلاعات خاصی را در مورد توده سرطانی در اختیار پزشک قرار می دهند. به همین دلیل، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد دو و یا چند روش برای قطعیت در مورد جود توده سرطانی در بدن انجام شوند.

بهترین درمان سرطان

پس از آنکه با استفاده از بهترین روش تشخیص سرطان پزشک در مورد وجود تومور در بدن به قطعیت رسید، نوبت به آغاز پروتکل های درمانی می رسد. تعیین پروتکل های درمانی به عوامل متعددی از جمله نوع تومور، محل قرارگیری آن و میزان رشد آن بستگی دارد. جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی از روش های معمول برای درمان سرطان هستند که ممکن است یکی از این روش ها و یا تعدادی از آنها همزمان با یکدیگر صورت گیرند تا به بیمار کمک کنند هر چه سریع تر بهبود یابد.

بهترین متخصص سرطان در تهران 

دکتر فرشید اربابی یکی از پزشکان حاذق و با تجربه در زمینه تشخیص سرطان است. ایشان از بهترین روش تشخیص سرطان با توجه به جدیدترین مطالعات روز دنیا استفاده می کنند و با ارائه پروتکل های درمانی هدفمند تا به حال به بیماران زیادی کمک کرده اند به زندگی عادی خود بازگردند.

سوالات پرتکرار در مورد روش های تشخیص سرطان 

در این قسمت تلاش می کنیم به سوالات پرتکرار شما در مورد روش های تشخیص سرطان پاسخ دهیم.

آزمایش تشخیص سرطان

 همانطور که در بالا به این موضوع اشاره کردیم آزمایش واحد و یا مشخصی برای تشخیص سرطان وجود ندارد و پزشک مجموعه ای از آزمایش ها را برای تشخیص این بیماری تجویز می کند.

 انواع روش های تشخیص سرطان

روش های متعددی برای تشخیص سرطان وجود دارند که می توان به آزمایش خون، انواع عکسبرداری و تصویربرداری از اندام های داخلی و بیوپسی اشاره کرد.

 مرکز تشخیص سرطان 

ممکن است شما به دنبال مرکز معتبری برای تشخیص بیماری سرطان باشید. مرکز تخصصی دکتر فرشید اربابی یک مرکز معتبر برای تشخیص سرطان در تهران است و خدمات به روز و متنوعی را به بیماران ارائه می دهد.

خدمات کلینیک دکتر فرشید اربابی

سرطان گونه سرطان نازوفارنکس  سرطان دهان سرطان ریه
سرطان پستان تومور مغزی سرطان زبان سرطان مری
سرطان سر و گردن متخصص آنکولوژی سرطان پروستات سرطان حنجره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *