banner
icon

علائم و درمان سرطان زبان

سرطان زبان می تواند به عنوان بخشی از سرطان حفره دهان و حلق در نظر گرفته شود. اندام های مختلفی از جمله لب ها، دندان ها، لثه ها، زبان، کف دهان و سقف استخوانی دهان در این حفره واقع شده اند که هر یک می توانند درگیر بیماری سرطان شوند

به چه بیماری مبتلا هستید؟!
با انتخاب بیماری مورد نظر شمارا بهتر راهنمایی خواهیم کرد

نحوه ارائه خدمات در کلینیک به چه صورت است؟

رزرو نوبت

رزرو نوبت به دو صورت حضوری و آنلاین انجام میشود

پیگیری رزرو

این مرحله توسط منشی بصورت تلفنی و پیامک پیگیری میشود

ویزیت بیمار

ویزیت بیمار توسط دکتر فرشید اربابی آغاز و بیمار از شرح درمان مطلع میشود

شروع درمان

باتوجه به نوع بیماری شروع درمان توسط پزشک کنترل میشود.

ساعت کاری : 09:00 الی 17:00
منتظرتان هستیم در :
خ مطهري، خ ميرعماد، نبش كوچه دوم، ساختمان پزشكان مهداد، طبقه دوم
بیمار گرامی پس از ثبت موفق نوبت، همکاران ما بلافاصله جهت تعیین روز و ساعت با شما تماس خواهد گرفت

سوالات متداول

علائم و نشانه‌های سرطان زبان ممکن است شامل زخم‌های دهانی که به مرور زمانزرگتر می‌شوند، خونریزی زبان، درد زبان، تغییر رنگ زبان، تورم زبان و لکه‌های غیرطبیعی در زبان باشد.

عوامل خطر سرطان زبان شامل مصرف تنباکو (سیگار، قلیان و ماستیک)، مصرف الکل، عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، تغذیهامناسب،دم بهداشت دهان و دندان، سابقه سرطان در خانواده سن بالای ۴۰ سال می‌باشد.

برای تشخیص سرطان زبان، پزشک ممکن است از روش‌هاییانند بررسی بصری دهان و زبان، بیوپسی (جمع‌آوری نمونه بافت)، آزمایش‌های تصویربرداری مانندسکن CT و MRI و آزمایش‌هاییولوژیکی مثل آزمایش HPV استفاده کند.

روش‌های درمان سرطان زبان شامل جراحی (برداشتن تودهرطانی)، رادیوتراپی (استفاده از پرتوهای با انرژی بالا برای نابودی سلول‌های سرطانی) و شیمی درمانی (استفاده از داروها برای کاهش نابودیلول‌های سرطانی)ی‌باشد. در برخی موارد، ترکیبی از این روش‌ها نیز استفاده می‌شود.

رشد غیر طبیعی سلول ها در این اندام ها باعث به وجود آمدن تومور می شود و تومورها می توانند بر اساس شدت رشدی که دارند بیماری سرطان را در بدن گسترش دهند. با شنیدن نام سرطان معمولا افراد دچار نگرانی ها و استرس زیادی می شوند. اما نگران نباشید! امروزه با پیشرفت هایی که در علم پزشکی صورت گرفته است می توان بیماری سرطان را مهار کرد و در نتیجه بیماران می توانند به زندگی عادی خود بازگردند.

سرطان زبان یکی از بیماری هایی است که می تواند مشکلات زیادی را برای انسان به وجود بیاورد. همانطور که می دانید راه ورود غذا به درون بدن انسان از طریق دهان است. اگر دهان دچار مشکل شود، دیگر غذا به خوبی وارد بدن نمی شود و همین امر خطر ابتلا به بیماری های مزمن را به میزان زیادی کاهش میدهد. بهتر است بدانید هر گونه رشد غیر طبیعی در سلول های زبان به عنوان سرطان شناخته می شود. توصیه می شود تمامی افراد به محض مشاهده بافت و یا تومورهای غیر طبیعی در داخل دهان سریعا برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنند. البته باید بدانید وجود غده و یا بافت غیر طبیعی در دهان بدین معنا نیست که شما به سرطان مبتلا شده اید. اما با تشخیص سرطان زبان بطور زودهنگام می توانید به درمان کمک کنید و در این شرایط سرطان معمولا به طور کامل درمان می شود.

سرطان زبان می تواند به عنوان بخشی از سرطان حفره دهان و حلق در نظر گرفته شود. اندام های مختلفی از جمله لب ها، دندان ها، لثه ها، زبان، کف دهان و سقف استخوانی دهان در این حفره واقع شده اند که هر یک می توانند درگیر بیماری سرطان شوند. رشد غیر طبیعی سلول ها در این اندام ها باعث به وجود آمدن تومور می شود و تومورها می توانند بر اساس شدت رشدی که دارند بیماری سرطان را در بدن گسترش دهند. با شنیدن نام سرطان معمولا افراد دچار نگرانی ها و استرس زیادی می شوند. اما نگران نباشید! امروزه با پیشرفت هایی که در علم پزشکی صورت گرفته است می توان بیماری سرطان را مهار کرد و در نتیجه بیماران می توانند به زندگی عادی خود بازگردند. تشخیص سرطان زبان از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد. در این مطلب، به بررسی علل و علائم سرطان زبان پرداخته و روش‌های پیشگیری و تشخیص زودهنگام آن را بررسی خواهیم کرد.

تشخیص سرطان زبان

علائم سرطان زبان

شناختن علائم اولیه این سرطان بسیار حائز اهمیت است و تشخیص سرطان زبان بطور زودهنگام می‌تواند از پیشروی آن جلوگیری کند. یکی از مهمترین مواردی که نشان می دهد فردی به سرطان زبان مبتلا شده است بروز زخم بر روی زبان است. زخم معمولا خوب نمی شود و حتی با گذر زمان دچار مشکلات جدی تر از جمله خونریزی می شود. یکی دیگر از علائمی که نشان می دهد ممکن است فردی به این سرطان مبتلا شده باشد، مشکلات وی در تکان دادن زبان است. او به سختی می تواند زبان خود را تکان دهد و این کار درد بسیار زیادی را به او متحمل می کند و حتی گاهی به دلیل اینکه دیگر درد را احساس نکند سخن نمی گوید و یا غذا نمی خورد. این بیماری خود را با علائم خاصی نشان می دهد و بیماران به محض بروز این علائم باید سریعا برای درمان به پزشک مراجعه کنند:

  • وجود زخم و یا توده های برجسته در زبان 
  • دردناک شدن زبان و عدم حرکت راحت آن 
  • احساس سنگینی در زبان 
  • بی حسی زبان و لب ها 
  • مشکل در صحبت کردن 
  • مشکل در غذا خوردن 
  • کاهش وزن 

به طور کلی، باید بدانید یکی از مشخصه های کلی تمامی سرطان ها این است که فرد به صورت ناگهانی و بدون هیچ گونه دلیل خاصی وزن از دست می دهد. این امر باعث می شود که بیمار ضعف عمومی شدیدی را تجربه نماید. به همین دلیل، اگر احساس کردید که بدنتان بیش از حد ضعیف است و وزن زیادی را از دست داده اید بهتر است برای غربالگری سرطان آماده شوید. احساس بی حسی شدید در زبان و دهان به گونه ای که ممکن است آب از دهانتان خارج شود از علائم دیگر ابتلا به این سرطان است.

سرطان زبان

علل ابتلا به سرطان زبان

یکی از مهمترین مواردی که می تواند خطر ابتلا به سرطان زبان را افزایش دهد استعمال دخانیات از جمله سیگار و مواد مخدر است. کسانی که از دخانیات استفاده می کنند باعث می شوند سلول های زبان آنها دچار جهش شود و این جهش خود را به صورت سرطان نشان می دهد. از طرف دیگر، یکی دیگر از مواردی که خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد ابتلا به بیماری زگیل تناسلی است. عدم وجود شرکای جنسی و یا واکسیناسیون در برابر این بیماری می تواند خطر ابتلا به این سرطان را نیز کاهش دهد.

تشخیص سرطان زبان

برای تشخیص سرطان زبان ابتدا پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد و بافت زبان را با دست خود چک می کند. پس از آن ممکن است پزشک از تولویدن بلو استفاده نماید. این رنگ در روی زبان پخش می شود و بخش هایی که تیره تر هستند می توانند نشان دهنده ابتلا به سرطان باشند. گاهی ممکن است پزشک از نور فلورسنت استفاده نماید و بخش هایی که درگیر سرطان هستند نور را تیره تر منعکس می کنند. پس از آن پزشک برای اطمینان از بافت غیر طبیعی نمونه برداری می کند و آزمایشگاه با بررسی بافت مشخص می کند آیا بیمار به سرطان مبتلا است یا خیر.

تشخیص سرطان زبان از اهمیت بالایی برخوردار است و ممکن است شامل مراحل و روش‌های مختلفی باشد. به عنوان مثال، معاینه جسمانی و دهانی توسط پزشک، انجام بررسی‌های تصویربرداری از جمله رادیوگرافی و MRI، و در صورت نیاز، انجام بیوپسی بافت زبان برای تایید تشخیص ممکن است. در صورت تایید سرطان زبان، به مراجعه به تیم‌های درمانی متخصص و آغاز درمان‌های مورد نیاز می‌پردازند.

سرطان زبان و غدد لنفاوی

سرطان زبان و غدد لنفاوی به صورت مرحله ای پیش می رود و هر چقدر این بیماری زودتر تشخیص داده شود به همان اندازه درمان راحت تر و اثربخش تر خواهد بود. مرحله بندی سرطان حفره دهان و گلو TNM بر اساس سه اطلاعات کلیدی صورت می گیرد: 

  • وسعت تومور T : اولین مسئله ای که برای تعیین مرحله سرطان مهم است تعیین وسعت تومور است. ابتدا باید این مسئله روشن شود تمومری که در بافت حفره دهان و حلق گسترش یافته است چقدر وسعت دارد. 
  • گسترش به غدد لنفاوی مجاور N : مسئله دیگر برای تعیین مرحله سرطان مشخص کردن این موضوع است که آیا سلول های سرطانی به غدد لنفاوی مجاور سرایت کرده اند یا خیر! اگر پاسخ به این سوال مثبت است باید مشخص شود آنها در چه سمتی رشد کرده اند و اندازه آنها چقدر است. 
  • متاستاز M : در پایان این مسئله باید روشن شود آیا سرطان به اندام های دور مانند ریه ها گسترش یافته است یا خیر!

بدیهی است هر چقدر این مراحل شدت بیشتری داشته باشند به همان اندازه تومور بزرگ تر خواهد بود و درمان سرطان زبان دشوارتر می شود.

درمان سرطان زبان

پس از آنکه تشخیص سرطان زبان انجام شد، پزشک با توجه به نوع تومور درمان ها را آغاز می کند. یکی از درمان هایی که برای این سرطان پیشنهاد می شود جراحی است. در این روش پزشک با جراحی توده را از بافت زبان خارج می سازد و این مسئله باعث می شود بیمار سلامتی خود را بازیابد. گاهی پزشک تشخیص می دهد شیمی درمانی بهترین روش برای درمان این سرطان است و شیمی درمانی به دو صورت دارویی و تزریقی انجام می شود. همچنین، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد از پرتو درمانی و درمان سیستمیک استفاده نماید. در بسیاری از موارد ترکیبی از این درمان ها به کار برده می شوند. به طور مثال پزشک جراحی می کند و در کنار آن شیمی درمانی نیز انجام می دهد تا سلول های سرطانی که هنوز در زبان باقی مانده اند اما قابل رویت نیستند از بین بروند.

روش های پیشگیری از سرطان

شما به سادگی می توانید خطر ابتلا به این سرطان را کاهش دهد. اولا کسانی که می خواهند از سلامت خود محافظت کنند و دیگر درگیر این بیماری نشوند می توانند باید استعمال دخانیات را به طور کامل قطع کنند. همچنین، توصیه می شود مصرف الکل را کاهش دهید تا بتوانید از بدن از جمله زبان خود در برابر سرطان پیشگیری کنید. واکسیناسیون های سلامتی از جمله استفاده از واکسن گارداسیل برای جلوگیری از ابتلا به زگیل تناسلی بدن شما را در برابر عوارض جانبی این بیماری که سرطان است محافظت می کند.

  • عدم مصرف تنباکو و الکل 

ترک عادت‌های مضر مانند مصرف تنباکو و الکل می‌تواند به شما کمک کند تا احتمال ابتلا به سرطان زبان را کاهش دهید. علاوه بر این، رعایت راه‌های پیشگیری زیر نیز می‌تواند در کاهش خطر ابتلا به این بیماری موثر باشد:

  • مراقبت از بهداشت دهان

حفظ بهداشت دهان و دندان‌ها، از جمله تمیز کردن مرتب دهان و استفاده از محصولات ضد عفونی‌کننده دهانی، می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان زبان کمک کند.

  • واکسیناسیون HPV

واکسیناسیون علیه ویروس HPV، به خصوص در سنین جوانی، می‌تواند در کاهش خطر ابتلا به سرطان زبان و دهان مؤثر باشد.

  • معاینات دوره‌ای

انجام معاینات دوره‌ای و روزانه دهان توسط دندان‌پزشک می‌تواند به زودیتر شناسایی تغییرات ناطقه و زبان کمک کند و در صورت لزوم، به تشخیص سرطان زبان سریع‌تر دست یابید.

طول عمر بیماران سرطان زبان

بر اساس آمارهایی که از بیماران مبتلا به سرطان زبان در سراسر دنیا بدست آمده است 80 درصد از این بیماران یک سال پس از تشخیص تومور سرطانی در ناحیه زبان بهبودی کامل پیدا می کنند. به ویژه اگر این سرطان بافت های دیگر بدن را درگیر نکرده باشد این بهبودی به زودی حاصل می شود. به همین دلیل، همواره با افراد توصیه می شود در استفاده از الکل و تنباکو بسیار محتاط باشند و استعمال دخانیات را ترک نمایند. همچنین، مراقبت جنسی و جلوگیری از ابتلا به بیماری های جنسی خطر ابتلا به این بیماری را به میزان زیادی کاهش می دهد. در صورت بروز علائم هشدار دهنده در هر یک از ارگان های حفره دهان بیمار باید به سرعت به پزشک مراجعه نماید.

سرطان زبان

سرطان زبان خوش خیم

یک اصطلاحی در میان عموم مردم به عنوان سرطان خوش خیم رواج یافته است که باید بگوییم این اصطلاح از نظر پزشکی درست نیست. چیزی به عنوان سرطان زبان خوش خیم و یا بدخیم وجود ندارد. بلکه باید به جای آن به توده خوش خیم و توده بد خیم اشاره کنیم. توده خوش خیم توده ای است که سرعت رشد سلول های سرطانی در آن پایین است و به ارگان های دیگر بدن سرایت نمی کند. از طرف دیگر، توده بدخیم به سرعت رشد می کند و احتمال اینکه ارگان های دیگر بدن را درگیر کند بسیار زیاد است.

تا به اینجا تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در مورد سرطان زبان در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که متوجه شده اید بروز زخم غیر طبیعی در زبان و یا مشکل در بلع از جمله مواردی هستند که نشان میدهند شما به این سرطان مبتلا شده اید. برای تشخیص پزشک از نور فلوروسنت و یا رنگ آبی استفاده می کند. بیوپسی نیز یکی از مهمترین کارهایی است که پزشکان انجام می دهند. پس از آن با توجه به شدت بیماری شیمی درمانی، جراحی و یا ترکیبی از هر دو انتخاب می شود.

تشخیص سرطان زبان با دکتر فرشید اربابی

دکتر فرشید اربابی یکی از متخصصان بزرگ در حوزه سرطان شناسی است. ایشان تا به حال به بیماران بسیار زیادی کمک کرده اند سلامتی خود را بازیابند و به زندگی عادی بازگردند. دکتر اربابی در تشخیص سرطان زبان و درمان بیماری ها از روش های تازه علمی استفاده می کند. 

درمان سرطان زبان با دکتر فرشید اربابی

اگر می خواهید با دکتر اربابی در تماس باشید می توانید از طریق شماره هایی که در سایت موجود است با ایشان ارتباط بگیرید و پس از تعیین وقت به مطب مراجعه کنید.

سوالات پرتکرار در مورد سرطان دهان

در این قسمت تلاش می کنیم به سوالات پرتکرار در مورد این سرطان پاسخ دهیم.

آیا بوی بدن دهان نشانه سرطان است؟

یکی از سوالاتی که همواره پرسیده می شود در این زمینه است که آیا بوی بد دهان نشان دهنده ابتلا به سرطان زبان است. پاسخ به این سوال منفی است. بوی بد دهان هرگز در علائم ابتلا به این بیماری قرار نمی گیرد. اما باید بدانید بوی بد دهان می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد که یکی از آنها عفونت است. اگر عفونت دهان و دندان رفع نشود، ممکن است به قسمت های مختلف دهان از جمله سلول های زبان آسیب وراد کند و این مسئله می تواند زمینه ساز ابتلا به بیماری سرطان شود.

آیا سرطان زبان درمان می شود؟

از جمله دغدغه هایی برای کسانی که به سرطان زبان مبتلا هستند این است که آیا این سرطان درمان پذیر است یا خیر. باید بدانید پاسخ به این سوال به شدت پخش شدن تومور سرطانی در دهان بستگی دارد. اگر تشخیص سرطان زبان در مراحل اولیه صورت گیرد، به سرعت می توان با استفاده از روش های درمانی رشد سلول های سرطانی را کنترل کرد و در نتیجه این سرطان درمان می شود. اما باید بدانید هر چقدر این سرطان دیرتر تشخیص داده شود به همان اندازه درمان آن دشوار تر می شود و این مسئله چالش های زیادی را برای افراد به وجود خواهد آورد.

آیا پس از جراحی ، زبان عملکرد طبیعی خود را حفظ می کند ؟

کسانی که برای درمان سرطان زبان روش جراحی را انتخاب می کنند این سوال برایشان پیش می آید که آیا پس از جراحی زبان عملکرد طبیعی خود را حفظ می کند. در اکثر مواقع، پس از پشت سر گذاشتن دورن نقاهت بیمار می تواند عملکرد طبیعی زبان خود را حفظ کند و حرف بزند و یا غذا بخورد. البته باید بدانید برخی از تغییرات غیر قابل اجتناب است اما عملکرد کلی زبان حفظ می گردد. اما در برخی از موارد تومور بزرگ است و در صورت جداسازی از بافت زبان به ساختار آن آسیب وارد می شود. در این شرایط، پزشک ممکن است از قسمت های دیگر بدن مانند گوش و یا قفسه سینه بافتی را برای پیوند به بافت زبان جدا کند.

سرطان زبان یکی از انواع سرطان‌های دهان است که می‌تواند به مشکلات جدی در سلامتی فرد منجر شود. برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری، لازم است از مصرف تنباکو و الکل خودداری کنید و به مراقبت‌های بهداشت دهانی دقت کنید. همچنین، از واکسیناسیون HPV بهره‌برداری کنید و معاینات دوره‌ای دهان خود را از طریق پزشک مختص کنترل کنید. با اهمیت تشخیص سرطان زبان در مراحل اولیه و شروع به مراجعه به تیم درمانی متخصص در صورت تشخیص، می‌توانید از پیشروی این بیماری جلوگیری کنید و بهبود خود را تسریع کنید.